Yangın Tesisatı

Sulu Sistem

Yangın dolapları yangın arabalar ve bina dışına bırakılan vanalar yardımı ile su püskürtülerek uygulanan söndürme sistemine denir.

 

Gazlı Yangın Söndürme Sistemi

Halon 1301 muadili total flooding söndürme gazıdır. Elektriği iletmediğinden Sistem Odaları, Santral Odaları gibi elektrikli ve elektronik cihaz ve makinaların bulunduğu mahallerde bu sistemlere zarar vermeden çok etkili bir şekilde en küçük köşelerdeki yanmaları dahi söndürebilen, insana zarar vermeyen bir gazdır. İletken değildir.

 

CO2 Yangın Söndürme Sistemi

CO2 çok tesirli bir yangın söndürme cihazıdır. Koruma altına alınan alandaki oksijen miktarını azaltır ve – 70 C° ye varan yoğun soğutma etkisi ile yangını söndürür. Bu nedenle CO2 sistemleri gemilerdeki makina daireleri için zorunludur. Patlayıcı ve yüksek alev alma niteliği taşıyan solvent, boya, petrokimya v.s. gibi malzemelerin depolandığı ve kullanıldığı yerlerde ideal çözümlerdir. Bu tür mahallerde çıkabilecek muhtemel bir yangın yoğun ve tam akış özelliğine haiz CO2 gazı sayesinde çok çabuk söndürülür.


Sprinkler

Algılama elemanı olarak 3-5 mm çapında cıva dolu cam tüp ihtiva ederler. Genellikle 68 C° ayarlı olarak genleşmeden dolayı tüpünü patlatır ve yağmurlama ( sprink ) ile yangını söndürür. 57 C° , 71 C° ve 79 C° de patlayan tipleri olmakla beraber genel kullanım 68 C° dır. Tesisat dişli ve yivli olarak yapılır.

Upright: Bu tip sprinkler yukarı bakacak şekilde montaj yapılır açık tavan uygulamalarında kullanılır.

Pendent: Dik tip tabir ettiğimiz bu tip asma tavan uygulamalarında aşağı bakar konumda montajı yapılır.

Ortak kullanım mahallerinde ( alışveriş merkezleri, ofisler vb. ) 68°C sıcaklıkta çalışan 5 lt/dk debili olarak seçilir. 1 adet sprink genellikle enfazla 12 m² alan için kullanılır.

 

Hidrant

Yapıların yangından korunmasında, ilk müdahalede söndürülemeyen yangınlara dışarıdan müdahale edebilmek için mümkün olduğunca yapının veya binanın tüm çevresini kapsayacak şekilde tesis edilecek hidrant sistemi bünyesinde yerleştirilecek hidrantlar, itfaiye ve araçlarının kolay yanaşabileceği ve bağlantı yapabileceği şekilde düzenlenmelidir. Hidrant sistemi dizayn debisi en az 1900 l/dak olmalı ve debi yapının risk sınıfına göre arttırılmalıdır. Hidrant çıkışında 700 kPa ( 7 bar) basınç olmalıdır. Hidrantlar arası uzaklık çok riskli bölgelerde 50 m, riskli bölgelerde 100 m, orta riskli bölgelerde 125 m, az riskli bölgelerde 150 m alınmalıdır. Normal şartlarda hidrantlar korunan binalardan ortalama 5-15 m kadar uzağa yerleştirilmelidir. Hidrant sistemine suyu sağlayan boru donanımında ring sistemi mevcut değilse kullanılabilecek en düşük boru çapı 150 mm olmalıdır. Sistemde kullanılacak hidrantlar yer üstü yangın hidrantı olmalı ve TS 2821 nolu standarda uygun olmalıdır. Hidrant sisteminde, hidrant yenilenmesini ve bakım işlemlerinin yapılmasını kolaylaştıracak uygun noktalarda ve yerlerde yer altı ve/veya yer üstü hat kesme vanaları temin ve tesis edilmelidir.

Kataloğumuzu İnceleyin
Online Katalog
Dota Mühendislik WhatsApp
Gönder